علائم آپاندیسیت چیست؟ چگونه آپاندیسیت را درمان کنیم؟ چگونه آپاندیسیت را تشخیص دهیم؟ آپاندیسیت یا التهاب ناگهانی آپاندیس، عبارت است از عارضه ای که معمولا بین سنین ۱۰ تا ۳۰ سالگی رخ داده و بیشتر در بین مردان رایج تر است تا زنان. از علائم آپاندیسیت می توان به احساس درد در اطراف ناف، بی اشتهایی، تهوع، ورم شکم و تب خفیف اشاره کرد. یکی از علل بروز آپاندیسیت عبارت است از مسدود شدن آپاندیس. در نتیجه ی مسدود شدن آپاندیس، باکتری در داخل آن تکثیر می شود و باعث شکل گیری چرک می شود. لازم به ذکر است که این عارضه ممکن است در طول زمان مزمن یا حاد بشود.

طبق آمار، آپاندیسیت در ایالات متحده رایج ترین علت درد شکمی است که منجر به جراحی می گردد. برآورد می شود که حدود ۵ درصد آمریکایی ها در برهه ای از زمان دچار آپاندیسیت شوند. آپاندیسیت می تواند در هر زمان رخ بدهد اما همانطور که بیان شد بیشتر بین سنین ۱۰ تا ۳۰ رخ می دهد. اگر آپاندیسیت مداوا نشود منجر به ترکیدن آپاندیس و عفونت می شود. ترکیدن آپاندیس و بروز عفونت حتی ممکن است منجر به مرگ شود. با ما در ادامه همراه باشید تا با آپاندیسیت، علل و درمان آن بیشتر آشنا شوید.

آپاندیسیت یا گاز معده؟

apandisit-tedavisi-678x381دردهای مرتبط با تجمع گاز معده از علایم رایج آپاندیسیت هستند.در برخی از موارد ممکن است بیمار حس کند که در دل و روده ی او گاز جمع شده و در عین حال او نمی تواند آن را دفع کند. چنانچه شما در شکم خود ناراحتی خفیف مرتبط با گاز حس می کنید می توانید از داروهای بدون نسخه که برای سوزش قلب استفاده می شوند مصرف کنید و ببینید آیا علام ناراحتی شکمی تان بر طرف می شود یا نه. از میان این دارو می توان به سه مورد زیر به عنوان پر مصرف ترین اشاره کرد:

  • اومپرازول
  • ایانسوپرازول
  • رانیتیدین

اگر علایم ناراحتی شکمی شما بعد از مصرف این داروها بیش از یک روز ادامه پیدا کرد و یا دردتان بسیار غیر قابل تحمل شد باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. همچنین در صورت مشاهده ی هرگونه علامت غیرعادی دیگر باید به پزشک مراجعه کنید.

علائم آپاندیس

اگر شما به آپاندیسیت مبتلا شده باشید ممکن است یک یا چند علامت زیر را در خود مشاهده کنید:

  • درد اطراف ناف
  • درد در ناحیه ی سمت راست پایین شکم
  • از دست دادن اشتها
  • تهوع
  • استفراغ
  • اسهال
  • یبوست
  • ناتوانی در دفع گاز معده
  • ورم کردن شکم
  • تب خفیف
  • خفیف تر شدن علائم پس از دفع مدفوع

آپاندیسیت در ابتدا بیشتر شبیه دل پیچه است. اغلب موارد به مرور زمان شدت می گیرد. همچنین ممکن است حس شود که درد در ناحیه ی متمرکزی حس می شود. احتمالا در رویه ی اجابت مزاج تغییری حس نمی شود. هرچند که آپاندیسیت ممکن است بر ادرار تاثیر بگذارد.

چنانچه شک دارید که آیا مبتلا به آپاندیسیت هستید یا نه نباید تنقیه شوید و یا ملین مصرف کنید. اگر می بینید که علاوه بر این علائم قسمت پایینی سمت راست شکمتان حساس است به پزشک مراجعه کنید. باید بدانید که آپاندیسیت می تواند سریعا به وضعیت اورژانسی تبدیل شود.

آیا کمردرد نشانه ای از وجود آپاندیسیت است؟

beebfb7dbf6d4daf8f236c7fcde7d97d

آپاندیسیت معمولا با دردهای شکمی در ارتباط است اما این درد می تواند در نواحی پهلو و یا کمر نیز حس شود. اغلب موارد این درد با حرکت، راه رفتن و یا حتی سرفه شدت می گیرد. اگر در این نواحی درد شدیدی دارید که پس از چهار ساعت از بین نمی رود باید به پزشک مراجعه کنید.

آیا این علائم آپاندیسیت در نوجوانان هم وجود دارد؟

با اینکه علائم آپاندیس یا آپاندیسیت در نوجوانان و بزرگسالان یکسان است، باید دانست که ممکن است این علائم در نوجوانان به صورت متفاوت آغاز شوند آپاندیسیت در نوجوان به صورت دل درد در اطراف ناف آغاز می شود. در ادامه، این درد ممکن است به قسمت پایینی سمت راست شکم برود.

در کودکان زیر دو سال، آپاندیسیت در ابتدا به شکل استفراغ و ورم شکم آغاز می شود. پس از اینکه درد آغاز شد، فرد ممکن است علائم زیر را تجربه کند:

  • تب
  • از دست دادن اشتها
  • تهوع
  • استفراغ

چنانچه شما علاوه بر دل درد این علائم را هم تجربه می کنید به پزشک مراجعه کنید.

چه چیزی باعث آپاندیس می شود؟

در بسیاری از موارد علت آپاندیسیت ناشناخته است. یک مورد آپاندیسیت ممکن است علل بسیاری داشته باشد. پزشکان بر این باور هستند که آپاندیسیت در نتیجه ی مسدود شدن آپاندیس ایجاد می شود. این انسداد ممکن است کامل یا ناقص باشد. انسداد کامل بیمار را در وضعیت اورژانسی برای جراحی قرار می دهد.

انسداد آپاندیس در نتیجه ی انباشته شدن مدفوع است. همچنین، می تواند ناشی از عوامل زیر باشد:

  • ورم فولیکل های لنفاوی
  • کرم
  • تروما
  • تومور

وقتی آپاندیس شما مسدود شود، باکتری ها داخل آن تکثیر می شوند. این امر باعث ایجاد چرک می شود. افزایش فشار بر می تواند دردآور باشد.عدم رسیدن خون به آپاندیس می تواند منجر به قانقاریا شود. اگر آپاندیس بترکد، مدفوع داخل شکم می شود. در نتیجه، فرد در وضعیت اورژانسی قرار می گیرد.

پریتونیت یا التهاب صفاق (غشاء نازکی که دیواره های شکم را پوشش می دهد)  یکی دیگر از عواقب ترکیدن آپاندیس است. سایر اندام های بدن نیز می توانند پس از ترکیدن آپاندیس ملتهب شوند که عبارت اند از: کورروده، مثانه و روده حلقوی.
اگر آپاندیس ملتهب به جای ترکیدن نشت کند، باعث ایجاد دمل یا آبسه می شود. در نتیجه ی آبسه، عفونت به ی منطقه ی محفوظ رانده می شود. اما با این حال آبسه هنوز هم می تواند خطرناک باشد.

چگونه آپاندیس را تشخیص دهیم؟

220420171902222044132

پزشک شما را ابتدا یک معاینه می کند و در پی این بر می آید که آیا قسمت پایینی ستم راست شکم شما درد می کند یا حساس است یا نه. اگر حامله باشید درد ممکن است در نواحی بالاتری حس شود. اگر آن قسمت سوراخ شود شکم شما ممکن است سفت شده و ورم کند.  برای تشخیص آپاندیس یک تست وجود ندارد. ابتدل پزشک یک آزمایش شمارش کامل خون را برای شما تجویز می کند. با آزمایش شمارش کامل خون از عفونت باکتریایی یا عدم وجود آن اطمینان حاصل می شود. عفونت باکتریایی معمولا با آپاندیسیت در ارتباط است. همچنین، آزمایش های دیگر هم انجام می شود که عبارت اند از:

  • آزمایش ادرار برای تشخیص عفونت مجاری ادرار و یا سنگ کلیه
  • معاینات لگن، برای این انجام می شوند تا اطمینان حاصل شود که شما مبتلا به بیماری های مربوط به دستگاه تولید مثل نباشید. با این معاینات سایر عفونت های لگنی یا عدم عفونت در این نواحی هم معلوم می شود.
  • آزمایش حاملگی، برای تشخیص وجود یا عدم وجود حاملگی خارج از رحم
  • عکسبرداری شکمی، برای تشخیص آبسه در آن نواحی یا عدم وجود آبسه. با اشعه ی ایکس، اشعه ی ماورای صوت و سی تی اسکن این کارها انجام می شود.
  • عکسبرداری با اشعه ی ایکس از ناحیه ی سینه برای تشخیص ذات الریه

اگر پزش کنتواند علت دیگری برای وجود علائم آپاندیسیت در شما پیدا کند، آپاندیسیت را در شما تشخیص خواهد داد.

درمان آپاندیسیت

apandist

آپاندیسیت به طرق مختلف درمان می شود. هرچند که در اکثر موارد جراحی الزامی است. نوع جراحی هم بسته به جزییات پرونده ی بیمار متغیر است.  چنانچه شما دارای آبسه ای باشید که نترکیده باشد پزشک ابتدا آنتی بیوتیک برای شما تجویز خواهد کرد. پس از درمان عفونت، برای برداشتن آپاندیس زیر تیغ جراحی خواهید رفت.

اگر آپاندیس یا آبسه ی شما ترکیده باشد، فورا باید جراحی شوید. جراحی برای برداشتن آپاندیس آپندکتومی نام دارد.

پزشک شما می تواند یا از طریق جراحی باز شما را عمل کند یا از طریق لاپاراسکوپی. لاپاروسکوپی زمان نقاهت و ترمیم را کوتاه تر می کند.هرپند، جراحی باز در صورتی که آبسه یا پریتونیت داشته باشید الزامی خواهد بود.

در موارد نادر، آپاندیسیت بدون جراحی ممکن است بهتر شود. اگر درد شکم شما خفیف باشد و نتیجه ی آزمایشات تشخیصی نرمال باشد، این تنها گزینه است. در این سناریو، برنامه ی درمانی شما ممکن است دربردارنده ی آنتی بیوتیک و رژیم غذایی مایع باشد تا وقتی که علائمتان بر طرف شود.

زمان بهبودی آپاندیسیت چه مقدار است؟

اگر لاپاروسکوپی انجام دهید، احتمالا پس از چند روز از انجام جراحی از بیمارستان مرخص خواهید شد. این جراحی طوری است که دوره ی نقاهت کوتاه تر خواهد بود.

اگر تحت عمل جراحی باز قرار بگیرید و یا مشکلات دیگری برایتان پیش بیاید، مثل پریتونیت، ممکن است لازم باشد تا یک هفته در بیمارستان بستری شوید و به شما سون وصل شود. اگر عضلات شکم شما طی جراحی بریده شوند، دوره ی نقاهت هم طولانی تر خواهد بود.

ممکن است بعد از جراحی دچار کبودی شوید. این به مرور زمان خوب خواهد شد و می توان با داروهای آرام بخش بدون نسخه نظیر آستامینوفن و ایبوپروفن دردتان تسکین یابد.

همچنین ممکن است موقتا دچار یبوست شوید. مایعات زیاد بنوشید و سعی کنید غذاهای جاوی فیبر بالا مصرف کنید تا بتوانید مدفوع دفع کنید.

غذاهای حاوی فیبر بالا عبارت اند از:

  • لپه
  • عدس
  • لوبیا سیاه
  • باقالی
  • کنگر فرنگی

ظرف چند هفته بعد از جراحی باید بتوانید فعالیت های روزمره ی خود را انجام دهید. پزشک شما ممکن است توصیه کند که از فعالیت های شدید مثل ورزش و وزنه برداری بین چهار تا شش هفته بعد از جراحی پرهیز کنید.

آپاندیسیت در حین حاملگی

حین حاملگی، آچاندیسیت شدید رایج ترین وضعیت اورژانسی غیر مرتبط با زایمان است که نیاز به جراحی دارد. این وضعیت برای زنان حامله و غیرحامله به یک میزان رخ می دهد.

وقتی در زنان حامله رخ بدهد معمولا طی سه ماهه ی دوم یا سوم خواهد بود. علائم آن را ممکن است با ناراحتی عادی مرتبط با حاملگی اشتباه بگیرند و از این جهت تشخیص آن دشوار خواهد بود.

تاخیر در تشخیص می تواند ریسک را افزایش دهد و مثلا منجر به مرگ شود.  زنانی که حامله هستند ریسک بالاتری برای سوراخ شدن یا ترکیدن آپاندیس دارند.

درمان آپاندیسیت زنانی که حامله هستند مانند درمان آپاندیسیت زنان غیرحامله است.

حین دوره ی نقاهت، زنانی که حامله هستند بیشتر از بقیه ی زنان توسط پزشک و ماما مورد نظارت دقیق قرار خواهند گرفت.

اگر جراحی لاپاروسکوپی انجام شود، فرایند نقاهت و بهبودی معمولا برای زنان حامله و غیرحامله یکسان خواهد بود.

اگر جراحی باز مورد نیاز باشد، دوره ی نقاهت و بهبودی طولانی تر خواهد بود. این به ویژه وقتی صدق خواهد کرد که عضلات شکم طی جراحی بریده شده باشند و یا پریتونیت وجود داشته باشد. در برخی موارد پریتونیت ممکن است منجر به مرگ شود.

چگونه از آپاندیسیت جلوگیری کنیم؟

brown-rice-salad-with-crunchy-sprouts-and-seeds

نمی توان از آپاندیسیت جلوگیری کرد اما گام هایی را می توان برای کاهش ریسک آن برداشت. آپاندیسیت در افرادی  رژیم غذایی حاوی فیبر بالا مصرف می کنند کمتر رخ می دهد. شما می توانید با مصرف مواد غذایی زیر از ریسک ابتدا به آپاندیسیت بکاهید:

۱۴ نکته کلیدی برای داشتن یک رژیم غذایی سالم

  • روی ماست و سالاد خود دانه ی غلات بریزید
  • هر جا که توانستید با آرد گندم غذا بپزید
  • به جای استفاده از برنج سفید از برنج قهوه ای استفاده کنید
  • به عنوان دسر از میوه های تازه استفاده کنید
  • به سالاد خود لوبیا قرمز یا انواع مختلف لوبیا بیفزایید