مهارت های سخنرانی کردن کم نیستند. بار ها و بار ها در رابطه با اهمیت بیان کلمات صحبت کردیم و مهارت هایی را به شما کاربران آموزش دادیم. در این مقاله از دیدی دیگر به این مقوله خواهیم پرداخت و مهارت های صحبت کردن که از شما فردی با هوش و با اعتماد به نفس می ساز د را با هم مرور می کنیم.

در دنیای تجاری – رقابتی امروز، فقط هوشمند بودن کافی نیست. در واقع شما باید قادر باشید تا دیگران را تحت تاثیر خود قرار دهید.

در دنیای کسب و کار چهار نوع سخنران وجود دارد :

  • افراد نامفهوم و بی ربط: کسانی که بی هدف سخن گفته و هزاران حرف بی معنی می زنند و بیشتر از چیزهایی که فقط برای خودشان جالب است سخن می گویند.
  • افراد فصیح (دارای ارتباط منطقی): کسانی که  می تواند به صورت شفاهی  به بیان حقایق و نظرات بپردازند  اما به ندرت سخنی به یاد ماندنی می گویند.
  • افراد ماهر در صحبت کردن: کسانی که  به طور مختصر و واضح صحبت می کنند اما  کلماتشان به ندرت قانع کننده است.
  • افراد خوش زبان: کسانی که از زبان و زبان بدنشا استفاده می کنند تا قلب و ذهن شنوندگان خود را به دست آورند.

صرف نظر از میزان هوش واقعی افراد خوش زبان، این دسته افرادی باهوش به نظر می آیند. مخالف همین حرف هم درست است. افراد باهوشی که در سخن گفتن نامفهوم و بی ربط هستند نیز مانند افرادی که هوش زیادی ندارند جلوه می کنند.

خوشبختانه باید گفت که فصاحت در سخن گفتن  یک مهارت است که می توانید آن را آموزش ببینید و روی آن تمرین کنید و در آن تسلط و مهارت پیدا کنید. در این مقاله می توانید با 9 تا از تکنیک های حرفه ای در سخن گفتن آشنا شوید که با به کارگیری آن ها  می توانید هر چه سریع  یک فرد باهوش و خوش زبان به نظر بیایید.

هنگام نشستن یا ایستادن ستون فقراتتان را صاف نگه دارید، البته طوری که راحت باشید

در واقع علم بیان فقط استفاده از زبانتان نیست و به نحوه استفاده شما از زبان بدنتان نیز مرتبط می گردد. نحوه قرار گرفتن پشتتان اساس زبان بدن شما و در نتیجه ریشه بلاغت شما است.

شل و ول ایستادن یا راه رفتن نشانی از عدم اعتماد به خودتان و سخنانتان است. از طرفی دیگر اگر بیش از حد سیخ بنشینید، شبیه آدم هایی می شوید که یا میخواهند سریع بلند شوند یا به طرف مقابل حمل کنند. (گویا در وضعیت تهدید آمیز قرار گرفته اید.). اگر به صورت صاف و در عین حال ریلکس و راحت بنشینید، بدن و ذهنتان در وضعیتی قرار می گیرند که بتوانید به راحتی و آسانی سخنانتان را ادا کنید.


چگونه سخنرانی تاثیر گذار داشته باشیم؟(۷ راه ساده برای سخنران موثر بودن)


چانه تان را بالا بگیرید

نحوه قرار گرفتن سر شما  نیز همانند نحوه قرار گرفتن ستون فقراتتان مهم است و این واقعیتیست که در بسیاری جملات معروف نیز از آن استفاده شده است، به عنوان مثال جمله “سرت را بالا بگیر” که به معنای نشان دادن عزم و غرور است. سر به زیر بودن نشان دهنده این است که شما فردی سرکوب شده و یا خجالتی هستید.

بنا به دلایل فیزیولژیکی یک سر بالا برده شده برای داشتن فصاحت و خوش سخنی شرطی ضروریست. گردن کج شده (حالتی که اگر صورتتان رو به زمین باشد، ناخودآگاه برای گردنتان پیش می آید) گلویتان را می فشارد و مانع از راحت صحبت کردن می شود.

تمرکزتان را بر روی شنوندگانتان بگذارید

شیوایی سخن زمانی  اهمیت پیدا می کند که افرادی به شما گوش دهند، بنابراین اگر در ذهنتان به چیزهای دیگری فکر کنید  و یا اگر  چشمانتان مدام  در سراسر اتاق سرگردان باشند، مخاطبین نیز به سخنانتان گوش نمی کنند. در واقع سخنوری بدون داشتن توجه مخاطبین  فقط حرف زدن است.

دو مورد خاص:

  • تنها به یک سمت نگاه نکنید: این طرز نگاه کردن شما را فردی غیر صادق جلوه می دهد.
  • چشمانی فریب آمیز: اگر باید  در حین صحبت نوشته هایتان را ببینید، این کار با انداخنتن  فقط نگاهتان به پایین و به سمت نوشته ها انجام دهید و سرتان را تکان ندهید.

به قدری بلند صحبت کنید که صدایتان شنیده شود

  • برای به ماکسیمم رساندن فصاحتتان در سخن گفتن، به قدری بلند صحبت کنید که افرادی که از شما دور هستند هم بتوانند به راحتی صدایتان را بشنوند، اما حواستان باشد که صدایتان برای افرادی که جلو تر هستند آزاردهنده نباشد.
  • اگر از میزان بلند بودن صدایتان مطمئن نیستید، از افرادی که عقب هستند بپرسید که صدایتان را به راحتی می شنوند؟ اگر پاسخشان بله بود، حال اکنون کمی صدایتان را پایین آورده و مجددا همان سوال را از آن ها بپرسید و اگر پاسخشان خیر بود، صدایتان را تا حد مناسبی بالاتر برده و تنظیم کنید.
  • با این حال هیچ وقت صدایتان را به اندازه ای که گویی داد می زنید بلند نکنید. با دادن زدن به جای این که  مانند یک فرد فصیح به نظر بیاید، بیشتر شبیه به افرادعجیب و غریب می شوید. اگر خودتان را در چنین شرایطی پیدا کردید، یا تقاضای یک میکروفن کنید و یا از سایرین بخواهید که کمی جلوتر بیایند.

کلماتی محکم با ژست و حرکاتی مناسب

برای تاکید بر نقاط و کلمات کلیدی از دستانتان استفاده کنید. آسان ترین راه یادگیری این مهارت، تماشای  نحوه تکان دادن دست و حرکات سلبریتی ها و سخنران هاییست که در جمع مردم صحبت می کنند است. بدین مساله توجه کنید که چگونه حرکات دستشان منطبق با کلماتشان اتفاق می افتد.


هنگام سخنرانی و یا صحبت در جمع چگونه از حرکات دست ها استفاده کنیم؟


 

اگر هنگام حرف زدن به طور فعال از ژست  استفاده نمی کنید، دستانتان را ثابت نگه دارید. دست زدن به عینکتان، ورق زدن کاغذهایتان، خاراندن خودتان و سایر چیزها باعث پرت شدن حواس مخاطب از پیام سخنانتان شده و شیوایی و فصاحت کلامتان را از بین می برد.

موقعیت بدنتان را به طور استراتژیک تنظیم کنید

با حرکت دادن مناسب بدنتان، به کلماتتان قدرت ببخشید. به عنوان مثال اگر از بالای یک صحنه مشغول صحبت برای عده ای از افراد هستید، بهتر است تا برای فرستادن این سیگنال به مخاطب که شما می خواهید یک ایده جدید را بدانها معرفی کنید، از یک نقطه صحنه به نقطه دیگر آن بروید.

به طور مشابه، هنگام نشتن پشت میز کنفرانس زمانی که می خواهید بر روی نکته ای تاکید کنید، اندکی به جلو خم شوید. زمانی که از یک موضوع یا عقیده، سراغ موضوع دیگری می روید، جهت و طرز نشستنتان را اندکی تغییر دهید.

از کلمات واضح که همه آن را می دانند استفاده کنید

 استفاده از کلیشه ها یا همان کلمات مبتذل (خصوصا تغییر دادن کلمات رایج و بیان آن ها به نحوی دیگر) دقیقا در جهت برعکس فصاحت کلام است. پیشنهاد می شود که از واژه ها یا عبارات غیرمنتظره اما رایج  که به نحوی به یاد ماندنی مطلب را ادا می کنند استفاده کنید.

همچنین از کلماتی که ممکن است مخاطبینتان بدان آشنایی نداشته باشند نیز استفاده نکنید. استفاده از کلمات خیلی تخصصی شما را فردی پر افاده نشان می دهد. نه فردی باهوش!  اگر باید حتما جمله ای را که برای مخاطبین چندان آشنا نیست بدانها بگویید و معرفی کنید، آن را به زبانی ساده  برایشان تشریح کنید.

با سرعت های مختلف صحبت کنید

صحبت کردن با یک  سرعت یکنواخت و سریع هر آن چه را می گویید تبدیل به یک سخن یکنواخت و خسته کننده می کند. در عوض بسته به آن چه که در لحظه از آن حرف می زنید، سرعت حرف زدنتان را آهسته و یا تند تر کنید.


چگونه تند صحبت نکنیم؟ (روش های روان و آرام صحبت کردن)


اگر در حال خلاصه گویی هستید و یا می خواهید چیزی را در پس زمینه بگویید، تند تر از زمانی که در حال بیان اطلاعات و حرف های جدید هستید صحبت کنید و  زمانی که در حال تعریف از یک مفهوم مهم هستید؛ سرعت حرف زدنتان را  کم کنید تا به مخاطب فرصت جذب شدن به سخنانتان را بدهید.

از مکث برای تاکید کردن استفاده کنید

گاهی اوقات سکوت بهتر از صحبت کردن است. در واقع سکوت مانند تاجی پر شکوه برای شیوایی کلام است. به عنوان مثال اگر قبل از گفتن یک مطلب مهم از یک مکث کوتاه استفاده کنید، با این کار در مخاطبینتان میل و هیجان ایجاد کرده  و کاری می کنید که مخاطب به کلمه کلمه ای که بعد از آن سکوت به زبان میاورید دقت کنید.

به طور مشابه، مکث کردن  پس از این که چیز مهمی که گفته اید نیز نشان دهنده اهمیت آن است  و به شنونده این فرصت  این را می دهد که به اهمیت آن گفته پی ببرد.