غلظت خون چیست؟ این روز ها غلضت خون و اینکه چگونه غلظت خون پایین بیاوریم را بیش از گذشته بر سر زبان اطرافیان می شنویم و نگرانی های بیش تری در این رابطه به وجود آمده است، که علت آن هم با توجه به وضعیت و سبک زندگی و تغذیه این روز های ما کاملا مشخص و مبرهن است، البته دلایل دیگری هم در این امر دخیل هستند که در این مقاله به این موارد و البته راه ههای اصلاح تغذیه و سبک زندگی تا به نتیجه رسیدن درمان غلظت خون، و جلوگیری از آن خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

در ابتدا اجازه دهیم به این سوال پاسخ دهیم که اصلا غلظت خون چیست؟ 

گلوبول های قرمز که در جریان خون کار انتقال اکسیژن را بر عهده دارند در افراد مختلف با جنسیت های مختلف مقداری مشخص از خون شما را شامل می شوند. معمولا تعداد گلوبول های قرمز در آقایان بیش تر از خانم هاست و می توانیم بگوییم که به صورت طبیعی خون آقایان کمی غلیط تر از خانم هاست.

  اما گاهی تعداد این گلبول های قرمز در بدن به دلایل مختلف بیش تر و بیش تر می شود و در نتیجه خون به دلیل غلظت به وجود آمده نمی تواند همانند قبل به تمامی نقاط بدن گردش کند و کار اکسیژن رسانی را انجام دهد که مغز دستور به تولید بیشتر گلوبول های قرمز برای جبران این کمبود اکسیژن می دهد و ….

 از سوی دیگر هم بر اثر ازدیاد گلوبول های قرمز شرایط برای اجتماع و ایجاد لخته های خونی فراهم می شود. پس مشکلات جدی با ازدیاد گلوبول های های قرمز و یا همان غلظت خون برای شما به وجود می آید.

اما چه مواردی باعث ایجاد غلظت خون می شود

دلایل مختلفی از سبک زندگی، محل زندگی، آلودگی، وراثت، تا تغذیه و استرس  در به وجود آمدن این مشکل دخیل هستند.

اما علایمی که ممکن است حاکی از غلظت خون باشد می توان به

  • کبودی لب های مخصوصا پس از انجام فعالیت های ورزشی
  • بی حالی و خواب آلودگی های بی مورد
  • تنگی نفس یا نفس کم آوردن به هنگام انجام فعالیت ورزشی
  • سردرد های غیر طبیعی
  • کبودی رنگ صورت
  • و….

نکتۀ مهم

رقیق کننده های طبیعی خون موادی هستند که توانایی خون برای تشکیل لختۀ خون را کاهش می دهند. تشکیل لختۀ خون یک فرآیند لازم است اما گاهی ممکن است خون بیش از حد لخته شود و به عوارضی منجر شود که پتانسیل ایجاد خطر برای فرد را دارند.

افرادی که شرایط خاص دارویی دارند مانند افرادی که به نقص های قلبی مادرزاد مبتلا هستند، ممکن است به داروهای رقیق کنندۀ خون نیاز داشته باشند تا خطر حملۀ قلبی یا ایست قلبی را در آن ها کاهش دهد.

قبل از امتحان کردن هر یک از این درمان ها ضروری است که با پزشکتان مشورت کنید، زیرا این درمان ها به خوبی داروها اثربخش نیستند و ممکن است با برخی از داروهای تجویز شده تداخل دارویی داشته باشند.

بهترین رقیق کننده های طبیعی خون

برخی از خوراکی ها و مواد دیگر می توانند به عنوان رقیق کنندۀ طبیعی خون عمل کنند و به کاهش خطر ایجاد لخته کمک کنند. فهرستی از این مواد از این قرار است:

زردچوبه برای درمان غلظت خون

زردچوبه حاوی کورکومین است که خاصیت ضد التهابی و رقیق کنندگی خون را دارد.

در بین مقالاتی که در مبحث سلامت در هاو کن یو منتشر کردیم خیلی جا ها نامی از زرد چوبه برده و توضیحاتی در رابطه با خواص آن دادیم و خیلی جا ها هم مجال گفتن توضیحات بیشتر نبود. به صورت خلاصه تنها می توانم یگویم از استفاده از زردچوبه دریغ نکنید.

مدت های مدیدی است که افراد از ادویه ای طلایی به نام زردچوبه برای اهداف آشپزی و درمانی استفاده می کنند. مادۀ فعال در زردچوبه کورکومین است که خاصیت های ضد التهابی، رقیق کنندگی خون و ضد انعقادی دارد.

مطالعه ای در سال 2012 به چاپ رسید که بیان می کرد مصرف روزانۀ مقداری از ادویۀ زردچوبه می تواند به افراد کمک کند تا وضعیت ضد انعقادی در خونشان باقی بماند.

افراد می توانند زردچوبه را به ادویه های کاری یا سوپ ها اضافه کنند یا آن را با آب جوش مخلوط کنند و یک دم نوش آرام بخش درست کنند.

زنجبیل

زنجبیل یک ادویۀ ضد التهاب است که می تواند مانع لخته شدن خون شود. این ماده حاوی یک اسید طبیعی به نام سالیسیلات است. آسپرین (اسید استیل سالیسیلیک) یک مشتق ترکیبی از سالیسیلات و رقیق کنندۀ قوی خون است.

برای استفاده از اثرات ضد انعقادی سالیسیلات طبیعی می توان به طور منظم از زنجبیل خشک یا تر در آشپزی، شیرینی پزی و دم نوش ها و آب میوه ها استفاده کرد.

با این حال احتمال کمی وجود دارد که سالیسیلات های طبیعی به اندازۀ داروهای رقیق کننده اثر بخش باشند.

تحلیلی که در سال 2015 روی 10 مطالعه انجام شد نیز نشان می دهد که اثر بخشی زنجبیل روی لخته شدن خون نامشخص است. این نتیجه نشان می دهد که تحقیقات بیشتری در زمینۀ درک کامل خاصیت بالقوۀ زنجبیل در رقیق کنندگی خون لازم است.

فلفل قرمز

فلفل قرمز نیز سالیسیلات بالایی دارد و می تواند به عنوان یک عامل قدرتمند در رقیق شدن خون عمل کند. با این حال فلفل قرمز بسیار تند است و بسیاری از افراد تنها مقدار کمی از آن را می توانند تحمل کنند.

در برخی از داروخانه ها و همچنین فروشگاه های آنلاین کپسول های حاوی فلفل قرمز را می توان یافت. مزایای دیگر این ادویه عبارتست از کاهش فشار خون، افزایش گردش خون و کاهش حساسیت نسبت به درد.

ویتامین E

بادام منبع سرشار از ویتامین E است که می تواند لخته شدن خون را کاهش دهد.

ویتامین E با روش های مختلفی لخته شدن خون را کاهش می دهند. این اثر به مقدار ویتامین E که فرد مصرف می کند بستگی دارد. مؤسسۀ ملی دفتر سلامتی مکمل های رژیمی می گوید  افرادی که داروهای رقیق کنندۀ خون مصرف می کنند باید از مصرف زیاد ویتامین E اجتناب کنند.

مشخص نیست چه میزان ویتامین E خون را رقیق می کند، اما احتمالا لازم باشد افراد بیشتر از 400 واحد بین المللی (IU) در روز مصرف کنند. به عنوان مثال مصرف دوز بالای مکمل های ویتامین E، یعنی بالاتر از 1500 IU به صورت طولانی مدت می تواند اثرات منفی داشته باشد.

دریافت ویتامین E از مواد غذایی به جای مکمل ها می تواند ایمن تر باشد. خوراکی هایی که حاوی ویتامین E هستند عبارتند از:

  • بادام
  • روغن گلرنگ
  • روغن آفتاب گردان
  • تخمۀ آفتاب گردان
  • روغن جوانه گندم
  • غلات کامل

سیر

سیر در کنار طعم مطلوبی که اغلب در خوراکی ها و پخت غذاها ایجاد می کند، خواص آنتی بیوتیک و ضد میکروبی طبیعی دارد.

بعضی از تحقیقات گزارش می کنند که پودر سیر بدون بو فعالیت های (آنتی ترومبوتیک) ضد لخته شدن خون را نشان می دهند. عامل ضد لخته شدن خون تشکیل لختۀ خون را کاهش می دهد.

مرور کوتاه دیگری روی چندین مطالعه در مورد سیر نشان می دهد که این ماده می تواند خون را رقیق کند، اما اثرش کم و کوتاه مدت است.

با این وجود آکادمی آمریکایی پزشک خانواده توصیه می کند که مردم 7 تا 10 روز قبل از هر عمل جراحی برنامه ریزی شده ای که دارند، به خاطر خواص آنتی ترومبوتیکی که سیر دارد، مصرف آن را قطع کنند.

دارچین

دارچین حاوی کومارین است که یک عامل قوی در رقیق سازی خون است. وارفارین، رایج ترین داروی کاهش غلظت خون است که از کومارین گرفته می شود.

دارچین چینی حاوی مقدار بالاتری کومارین است. اما باید در نظر داشته باشید که مصرف طولانی مدت دارچین سرشار از کومارین می تواند به کبد آسیب برساند.

بهترین کار این است که مقدار کمی دارچین را در رژیم روزانه تان بگنجانید و در کنار آن از رقیق کننده های طبیعی دیگر هم استفاده کنید.

کهن دار یا جینکو

 

پزشکان حوزۀ طب سنتی چینی هزاران سال است که از برگ های جینکو استفاده می کنند. جینکو همچنین همیشه مکمل گیاهی پر طرفداری در ایلات متحده آمریکا و اروپا بوده است. مردم از این گیاه برای اختلالات خونی، مشکلات حافظه و کاهش سطح انرژی استفاده می کنند. بر اساس برخی از منابع، جینکو خون را رقیق می کند و اثر فیبرینولیتیک دارد که مانع از رشد لختۀ خون می شود. این یعنی این ماده می تواند لخته های خون را حل کند. مطالعه ای گزارش می کند که عصارۀ جینکو اثری مشابه به اتروتوکین، که دارویی برای درمان لختگی خون است، دارد.

با این حال این تحقیقات در محیط آزمایشگاهی انجام شده اند نه روی انسان ها و حیوانات. تحقیقات بیشتری لازم است تا ببینیم آیا جینکو همان تأثیر را روی بدن انسان هم دارد یا نه.

روغن هستۀ انگور

شواهدی وجود دارند که نشان می دهد روغن هستۀ انگور فواید بالقوه ای برای برخی از شرایط خونی و قلبی دارد. این روغن حاوی  آنتی اکسیدان ها است که می توانند از رگ های خونی محافظت کنند و از فشار بالای خون بالا جلوگیری کنند.

روغن هستۀ انگور همچنین به عنوان رقیق کنندۀ طبیعی خون عمل می کند. به خطر این اثر، مرکز ملی سلامت تکمیلی و یکپارچه، پیشنهاد می کند که افرادی با اختلالات خونی شدید، افرادی که داروهای ضد غلظت خون استفاده می کنند، و کسانی که در معرض عمل جراحی هستند نباید از روغن هستۀ انگور استفاده کنند.

دونگ کوئی (Dong Quai)

دونگ کوئی گیاه سنتی چینی است که طول زمانی که طول می کشد تا خون لخته شود را افزایش می دهد.

مطالعات روی حیوانات نشان می دهند که دونگ کوئی به طور قابل توجهی مدت زمانی را که طول می کشد خون لخته شود و زمان پروترومبین نام دارد را افزایش می دهد.

این اثر می تواند از محتویات کومارینی که در دونگ کوئی وجود دارد ناشی شود، همان ماده ای که دارچین را به یک مادۀ ضد انعقادی قوی تبدیل می کند.

دونگ کوئی به صورت دهانی استفاده می شود و می تواند به عنوان بخشی از دم نوش های گیاهی یا در سوپ مورد استفاده قرار بگیرد.

بابونه

بابونه یک داروی گیاهی است که از تیرۀ کاسنیان است. افراد از بابونه برای درمان میگرن، برخی از اختلالات گوارشی و تب استفاده می کنند.

بابونه می تواند با ممانعت از فعالیت پلاکت ها و پیشگیری از لخته شدن خون به رقیق شدن خون کمک کند. بابونه به شکل کپسولی یا به صورت مایع موجود است.

بروملین

بروملین آنزیمی است که از آناناس گرفته می شود. این آنزیم می تواند یک درمان مؤثر برای بیماری های قلبی عروقی و فشار خون بالا باشد.

تحقیقات نشان می دهند که بروملین می تواند خون را رقیق کند، لختۀ خون را از بین ببرد و تشکیل لختۀ خون را کاهش دهد. این آنزیم همچنین خاصیت های ضد التهابی دارد. بروملین به شکل مکمل هم موجود است.

نکتۀ اصلی

بسیاری از مواد طبیعی می توانند لخته شدن خون را تا حدی کاهش دهند. اما احتمال کمی وجود دارد تا درمان های طبیعی به اندازۀ دارو های ضد غلظت خون مؤثر عمل کنند و افرادی که در معرض خطر لخته شدن خون قرار دارند نباید از آنها به جای داروهای تجویز شده استفاده کنند.

مقامات دولتی گیاهان و مکمل ها را به اندازۀ خوراکی ها و داروها بررسی نمی کنند. افراد باید قبل از خرید دربارۀ برندهای مختلف به دقت تحقیق کنند تا از کیفیت و خلوص آنها مطمئن شوند.

افرادی که از داروهای تجویز شدۀ درمان غلظت خون استفاده می کنند نباید بدون مشورت با پزشکشان از درمان های طبیعی استفاده کنند. اگرچه این مواد طبیعی هستند اما برخی از مواد و خوراکی ها ممکن است خون را بیش از حد رقیق کنند، به خصوص زمانی که همراه با داروها مورد استفاده قرار می گیرند. این می تواند خطر خونریزی را افزایش دهد.

اگرچه افراد معمولاً خوراکی هایی که به طور بالقوه خواص رقیق کنندگی خون دارند را به میزان معقول به طور ایمن مصرف می کنند، اما قبل از امتحان کردن درمان های گیاهی از جمله دونگ کوئی و روغن هستۀ انگور، باید با پزشک مشورت کنند.

مقالات مرتبط