یکی از عوارض ناشی از سرماخوردگی در کودکان و بزرگ سالان تب و لرز است. عامل به وجود آمدن تب مقاومت گلبول های سفید در برابر ویروس بیماری است. در حالی که لرز یک عمل موثر برای پایین آوردن دمای بدن است که معمولا قبل از تب رخ میدهد. البته انواع بسیاری از تب و لرز وجود داشته که در این مقاله تب و لرز ناشی از آنفولانزا و سرماخوردگی را مورد بررسی قرار میدهیم.

اما چرا تب و لرز با هم اتفاق می افتد؟

شاید برای شما هم سوال باشد که این دو تقریبا متضاد یک دیگرند و دلبل وجود آنها با هم چیست. پاسخ این است که بهترین دمای عملکرد و رشد ویروس های مخرب بدن در دمای طبیعی بدن یعنی ٣٧ درجه سانتی گراد است. در صورتی که دما ٢-٣ درجه بیشتر شود عملکرد ویروس ها دچار اخلال شده و رشد آنها متوقف میشود. برای افزایش دمای بدن خون رسانی سریع تر لازم است و برای خونرسانی بیشتر حرکت سریع تر ماهیچه ها نیاز است. پس بدن شروع به لرز کرده تا ماهیچه ها به سرعت منبسط و منقبض شده و دمای بدن بالا رود که این اتفاق را تب مینامیم.

نکته مهم
اگرچه تب و لرز نشانه ی مقاومت بدن بر برابر بیماری هاست، اما در بسیاری از مواقع مانند ، مصرف داروهای شیمی درمانی، استروییدی وبیماری های عفونی و قلبی به محض اطلاع باید به دکتر متخصص مراجعه کنید. این مقاله روش های خانگی و ترفند های کاهش تب و لرز را در برابر ویروس های بی خطر تر مانند سرماخوردگی بررسی میکند.

چگونه تب را متوقف کنیم؟

تا حد ممکن آب و مایعات بنوشیدfruit_juice

نوشیدن ٨ لیوان آب در روز برای بدن انسان بسیار مفید و طبعا ضروری است. تلاش کنید تا هر دو ساعت یک لیوان بزرگ آب بخورید. خشکی پوست و ارگان های بدن باعث بروز بسیاری از مشکلات از جمله کمبود آب بدن، اختلال در کارکرد کلیه ها و کبد و… خواهد شد. تا حد ممکن از نوشیدن مایعات کافئین دار پرهیز کنید چراکه علاوه بر زیان های آنها مانند نوشابه و نوشیدنی های انرژی زا (که بر کسی پوشیده نیست) این مایعات مقدار زیادی از آب بدن شما را از بین میبرند و در نتیجه بدن شما احساس کم آبی بیشتری خواهد کرد. سعی کنید تا مایعات بهتر و مفید تری را جایگزین آن کنید. مانند آبمیوه های طبیعی و خانگی سالم!
علاوه بر مایعات، سوپ های خانگی نیز میتوانند به نحو زیادی بر تب لرز و سرماخوردگی تاثیر داشته باشند.

در خانه بمانید و دمای اتاق را پایین بیاورید.

sickبهترین راه مبارزه با تب و لرز ماندن در خانه و استراحت در بستر است. همانطور که در ابتدا اشاره کردیم هرچه بدن حرکت کمتری داشته باشد گردش خون پایین تر باشد، توانایی عملکرد ویروس آتفولانزا کاهش میابد. پس در خانه بمانید و دمای اتاق را پایین بیاورید. دمای مناسب اتاق بین ٢٢ الی ٢۵ درجه سانتی گراد است. در صورتی که هوا گرم و مرطوب است از یک پنکه استفاده کنید یا مقداری پنجره ها را باز کنید.
در صورتی که تب و لرز در خارج از خانه به شما دست داد، بهترین روش بی حرکت ماندن بدن و نشستن در سایه است.

پاشویه و دوش آب گرم

fontanero-arrecife-playa-honda-costa-teguiseعمل پاشویه به عملی اطلاق میشود که خنکی و رطوبت را به پوست شما برمیگرداند. این عمل بسیار در پایین اوردن دمای بدن و توقف لرز تاثیر دارد. در صورتی که تب و لرز شما متوقف نشده است این راه خل را امتحان کنید. مقداری آب ولرم را داخل یک ظرف بزرگ ریخته و پاهای خود را در آن قرار دهید. همچنین میتوانید یک دستمال نخی تمیز را آغشته به آب ولرم کرده و بر روی پیشانی و یا زیربغل خود قرار دهید. این ترفند به سرعت دمای بزن را کاهش داده و ویروس را از بدن دور میکند. توجه داشته باشید در صورتی که از آب سرد استفاده کنید لرز بدن بیشتر شده و همچنین دمای بدن بالارفته و تب نیز مدت بیشتری مهمان شما خواهد بود.
دوش آب گرم به مدت ۵-١٠ دقیقه کمک شایانی به گردش خون بدن میکند. گرمای آب به تعریق بدن سرعت بخشیده و دمای آن را پایین می آورد. در صورتی که سرماخورده اید و یا تب و لرز دارید، حتما پس از یک دوش آب گرم احساس سلامت بیشتر خواهید داشت.

از سیگار و الکل دوری کنید.

no-smoking-no-drinkingاز روش های دیگر برای کاهش تب و لرز، تغییر در رژیم غذایی و استعمال موادی است که قطعا برای بدن مضر است. یکی از آنها استعمال دخانیات است. نیکوتین موجود در سیگار باعث ضعیف کردن مقطعی سیستم ایمنی بدن شده که عمل دفع ویروس ها را سخت تر میکند. در نتیجه میزان دمای بدن افزایش یافته و تب و لرز بیمار بیشتر خواهد شد.

عوارض جانبی الکل بر کسی پوشیده نیست. یکی از مهمترین آنها تضعیف شدید گلبول های سفید و در کل سیستم ایمنی بدن است. که باعث میشود ویروس مدت بیشتری در بدن مانده و تب و لرز طولانی تر شود.

نکته مهم
در صورتی که با ترفند های گفته شده در بالا تب و لرز شما کاهش پیدا نکرد به پزشک متخصص مراجعه کنید. همچنین این راهکار ها فقط در خصوص کاهش تب و لرز ناشی از آنفولانزا و سرما خوردگی بوده و درصورتی که ناشی از عارضه دیگری باشند کاربرد نخواهد داشت