چگونه سریع مطالعه کنیم؟ چگونه تند خوانی کنیم و چگونه مطالبی که سریع می خوانیم را از خاطر نبریم؟ این مهارت نتنها در بین دانشجویان و دانش آموزان بلکه در میان بسیاری از کسانی که علاقه به مطالعه دارند بسیار مورد توجه است و یک مهارت بسیار کاربردی برای هر شخصی به حساب می آید. در این مقاله به شما آموزش خواهیم داد که چگونه با سرعت بیشتر و در وقت کمتر مطالب بیشتری را بخوانید و البته فرا بگیرید.

بسیاری از افراد نمی دانند که روشی که ما در کودکی برای خواندن یک متن فرا گرفتیم اشتباه بوده و بر روی مهارت های خواندن و مطالعه کردن ما در دوران بزرگسالی تاثیر منفی داشته است. اما اینجا به شما آموزش خواهیم داد که چگونه می توانید مهارت بسیار کاربردی تند خوانی را یاد بگیریم.

مهارت هایی که در ادامه برای شما کاربران ذکر می کنیم همگی ساده و قابل اجرا هستند و تنها تمرین در این نوع مهارت ها تند خوانی شما را تضمین خواهد کرد. اما قبل از اینکه شروع به کار کنیم باید بگوییم

هدف از مطالعه کردن و خواندن چیست؟

شاید سوال ساده ای به نظر برسد ولی باید بگوییم که در همین مرحله اول باید بدانیم که هدف از مطالعه ما چیست. مطمئنا این سوال دایره گسترده ای از پاسخ ها را شامل می شود ولی اگر بخواهیم به صورت اجمالی بررسی کنیم باید بگوییم که دریافت، کسب و انتقال اطلاعات، تحصیلات، لذت و سرگرمی، و هزاران پاسخ دیگر می توانند پاسخ این سوال باشند. با این حال مهم ترین هدف مطالعه که انتقال دانش از فرد، مکان و زمانی خاص به فرد، مکان و زمان دیگر است را نباید از خاطر ببریم. با هر هدفی که مطالعه می کنید این تعریف را به خاطر داشته باشید. بعدا بیشتر به چراییه توجه به این مورد خواهیم پرداخت.

صدای درون خود را متوقف کنید

زمانی که کوچک بودیم یاد گرفتیم که با صدای بلند تک تک کلمات را برای خود از روی کتب و … بخوانیم، اما با گذشت زمان کم کم این عادت از سر ما خارج شد و میل به مطالعه و زمزمه آن در درون خود خو گرفتیم.

هرچند این مورد بدون مشکل به نظر می رسد اما باید به شما کاربران بگوییم که مشکل اینجاست که چشم های ما لغات و جملات را به مراتب سریع تر از صدای درون ما تشخیص می دهند، که همین مورد به کند شدن شما در مطالعه می انجامد. پس در اولین قدم میبایست صدای درون خود را به هنگام مطالعه برای همیشه کنار بگذاریم. دیگر لازم نیست هر آنچه را که می خوانید در درون خود مجدد زمزمه کنید. در ابتدا این کار شاید کمی سخت به نظر برسد، ولی با کمی تمرکز و تمرین و البته انجام ورزش های ذهنی همانند مدیتیشن این کار به راحتی امکان پذیر می شود. شاید باورتان نشود ولی همین کار ساده که البته شاید کمی زمان بر باشد، به راحتی سرعت مطالعه شما را طی چند روز دو و یا حتی سه برابر می کند.

تنها لغات مهم را با چشم خود اسکن کنید

مورد دیگری که به شما در دوران کودکی آموزش داده شد و موجب کند شدن شما در خواندن می شود، دقت بر روی لغت به لغت متن یا کتاب و مقاله است که کار درستی نیست، اما شما در هاو کن یو یاد می گیرید که ذهن شما یک قابلیت بسیار جالب دارد و آن هم پر کردن جا های خالی است. پس چرا از این قابلیت فوق العاده مغز خود استفاده نکنیم.

بعد از اینکه بر روی مهارتی قبلی و شماره یک کار کردید و یاد گرفتید بدون زمزمه درونی آنچه میبینید و مطالعه می کنید را بخوانید، حال کم کم باید دایره مهارتی خود را گسترش دهید.  روی مهارت نگاه بر روی گروهی از لغات و یا جملات کار کنید، به این صورت که مثلا به جای خواندن “آن” “گربه” “دیوانه” “وار” “راه می رفت” می توانید با دیدن “گربه” و “دیوانه” و “راه رفتن” همگی را به جای یک به یک معنی کردن، راه رفتن گربه دیوانه را به صورت یک فایل و نه جدا جدا در ذهن خود معنی و تفسیر کنید. بعد از تمرین بر روی این مهارت حال به جای خواندن به صورت لغت به لغت با یک نگاه گروهی از کلمات را دیده و و در کسری از ثانیه آن را بخوانید.  با تمرین بیشتر حال در یک پاراگراف به صورت ناخواسته برخی از لغات برای ذهن شما متمایز می شوند و چشم شما تنها آن ها را مشاهده می کنید و سایر لغات را که چشم شما ندیده است ذهن این توانایی را دارد که آن ها را پر کند. این کار صرفه جویی در زمان و انرژی است.

برای مثال در عبارت زیر

“در حقیت مهم ترین نگرانی گربه غذا نبود بلکه این گربه نگرانی مهمتری همچون نحوه مراقبت صاحبش از او را داشت”

پس از انجام تمرینات بالا به زودی ان عبارت به این صورت برای شما تداعی خواهد شد

“مهم ترین نگرانی گربه_ غذا نبود_ مراقبت بود”

به این صورت شما بیش از ۹۰ درصد معنی را با چیزی حدود ۵۰ درصد لغات خواهید دریافت کرد.

با اسکن کردن پاراگراف ها با چشم خود به این روش که البته احتیاج به زمان و تمرین دارد شما دیگر اصلا لازم نیست لغت به لفت یک پاراگراف یا یک صفحه را بخوانید.

تنها اولین و آخرین جمله پاراگراف را بخوانید

 

اگر این حقیقت را قبول کنیم که هدف اصلی مطالعه و خواندن انتقال اطلاعات مختلف در بخش های مختلف است چرا باید خود را در گیر لغات و جملات اضافی کنیم. مگر اینکه شما برای لذت اقدام به مطالعه یک داستان یا رمان کنید. این بدان معناست که شما اگر با یک یا دو جمله تمام مفهوم یک پاراگراف را متوجه می شوید پس دیگر لازم نیست تمام پاراگراف را مطالعه کنید.

اکثر کتاب هایی که جنبه ادبیاتی ندارند و صرفا مفهوم یا دانشی را منتقل می کنند معمولا خیلی خوب نگراش نمی شوند. نویسنده بسیاری از مواقع برای توضیح بیشتر ناچارا جملات بیشتری هم استفاده می کند. په بسیار مواقعی که اصلا جملات و مفاهیم تکراری می شوند یا اصلا از مثال برای توضیح بیشتر استفاده می شود و این در حالیست که شما با همان جمله اول و یا آخر پاراگراف مفهوم را متوجه شده اید پس دلیل هدر دادن وقت و زمان و انرژی برای مطالعه مابقی پاراگراف چیست.

اما چرا جمله اول و آخر پاراگراف؟ حتما شما هم بار ها شده است که برای مطالعه اجمالی هر کتاب، مقاله، عبارت و یا پاراگراف مقداری از ابتدای آن و یا آخر ان را مطالعه کرده اید. این نکته توسط ویراستار ها و کسانی که کتاب می نویسند هم کاملا درک شده است. پس در همان ابتدا مفهوم اصلی را ذکر و سپس اقدام به توضیحات می کنند و در انتهای پاراگراف مجدد گذری به مفهوم اصلی میزند. شما با نگاهی به ابتدا و انتهای پاراگراف اگر منظور را متوجه نشدید سپس می توانید به مطالعه ادامه پاراگراف بپردازید.

پاراگراف، بخش، فصل یا اصلا کل کتاب را کنار بزنید

چه بسیار مواقعی که شما در حال مطالعه هستید و به قسمت، بخش و یا فصلی می رسید که یا آن را جایی دگیر مطالعه کرده اید یا اطلاعات خوبی در آن را بطه دارید و یا اصلا از دید شما سودمند به نظر نمی آید. به عنوان مثال بخشی از کتاب درسی که در حال مطالعه هستید صرفا به توضیح موردی پرداخته است که شما در درس و یا کتابی دیگر با آن مورد آشنایی کاملی داشته اید. این مورد شاید کمی عجیب و غریب به نظر برسد ولی در بسیاری از کتب شاید نصف و یا یک چهارم آن شامل چیزی باشد که شما واقعا به دنبال آن هستید.

هایلایت کنید یا موارد اصلی را متمایز کنید

مطمئنا شما تمام آن چیزی را که یکجا مطالعه می کنید با جزئیات به خاطر نخواهید آورد،  پس بسیار مهم است که توانایی بازیابی اطلاعات مطالعه شده را در کمترین زمان ممکن داشته باشید.

به نظر بسیاری از کارشناسان استفاده از ابزار ها به هنگام مطالعه بیش تر از آن چیزی است که باید باشد و فرد و حواس وی را از مطالعه پرت می کند، با این حال استفاده از وسایل ساده همچون یک مداد و یا هایلایتر برای متمایز کردن برخی جملات و یا عبارات کمک شایانی به شما می کند،

استفاده از یک اشاره گر

با استفاده از مداد یا خودکار و یا وسیله ای مشابه سعی کنید خط را به چشمان خود نشان دهید چرا که چشم شما ممکن است خط را گم کرده و ثانیه هایی را برای پیدا کردن مجدد خط مورد نظر از دست بدهید و نهایتا مفهوم مطالعه شده از دست برود.

بدانید کی سرعت را کم کنید

 باید بدانید که شاید تمامی تند خوانی در رابطه با کنترل باشد و نه سرعت. برخی افراد مهم ترین مهارت را در تند خوانی سرعتشان در تمام کردن یک صفحه می دانند و این در حالی است که موارد کمی را از بخش مطالعه شده به خاطر می آورند.

بله سرعت عمل هم در این امر مهم است اما شما باید بدانید چه زمانی این سرعت را بیشتر و چه زمانی کمتر کنید. اگر با بخشی از کتاب یا مقاله و .. مواجه شدید که بار اطلاعاتی، معنایی و مفهومی پایینی دارد حال زمان آن رسیده است که سرعت خود را بالا ببرید، اما اگر به بخش های پر مایه و مفهوم مطالعه خود رسیده اید مطمئنا تمر کز بیشتر و سپری کردن تایم بیشتر در این بخش ها امری اجتناب ناپذیر است.

تمرین کنید

کلید موفقیت در هر یک از این موارد ذکر شده تمرین است. انتظار نداشته باشید با یک روز مطالعه به همه این مهارت ها دست پیدا کنید.