طبق گفته رابرت استرنبرگ، روانشناس شناختی، خلاقیت می تواند به طور گسترده ای به عنوان ” فرایند تولید چیزی که هم اصل است و هم ارزشمند” تعریف شود. خلاقیت همیشه در پی  یافتن راهی  برای حل مشکلات و عبور از موقعیت ها است. این مهارت محدود به هنرمندان، نوازندگان و نویسندگان نیست؛ بلکه یک مهارت مفید در زندگی برای مردم در تمام مشاغل می باشد. اگر می خواهید خلاقیت خود را افزایش دهید، در این قسمت با هاو کن یو همراه باشید.

خودتان را به پرورش خلاقیت  متعهد کنید

اولین قدم این است که به طور کامل خودتان را وقف رشد توانایی های خلاقانه تان کنید. تلاش هایتان را متوقف نکنید. تعیین اهداف، طلب کمک از دیگران و وقت گذاشتن به صورات روزانه می تواند مهارت های شما را توسعه دهد.

تبدیل به یک متخصص شوید

یکی از بهترین راه ها برای رشد خلاقیت، متخصص شدن در این زمینه است.

با داشتن درک غنی از موضوع ، شما بهتر می توانید به راه حل های جدید و یا ابتکاری برای رفع مشکلات فکر کنید.

کنجکاوی خود را تشویق کنید

یکی از موانع رایج برای رشد خلاقیت، این است که احساس کنید کنجکاوی به معنای زیاده روی است. به جای اینکه خودتان را سرزنش کنید، هنگامی که راجع به مسئله ای کنجکاو هستید به خودتان جایزه بدهید. به خودتان فرصتی برای کشف موضوعات جدید بدهید.

درست است که تشویق کردن و پاداش دادن به خود مهم است، اما داشتن انگیزه ذاتی نیز بسیار حائز اهمیت می باشد. گاهی اوقات، پاداش در نظر گرفتن برای خلاقیت، خودش یک فرایند است نه محصول.

ریسک پذیر باشید

هنگامی که شروع به ساختن مهارت های خلاقانه خود می کنید، باید ریسک پذیر باشید تا آمادگی ارتقای توانایی های خود را نیز داشته باشید.

در حالی که ممکن است تلاش هایتان هر بار به موفقیت منجر نشود، باید همچنان استعدادهای خلاقانه خود را تقویت کنید و مهارت هایی را ایجاد کنید که در آینده به شما کمک کند.

اعتماد به نفس خود را بالا ببرید

سستی و عدم اعتماد در توانایی های شما می تواند خلاقیت را سرکوب کند، به همین دلیل داشتن اعتماد به نفس بسیار مهم است. به پیشرفت های خود توجه کنید، از تلاش های خودتان قدردانی کنید و همیشه به دنبال راهی برای پاداش دادن به خلاقیت خود باشید.

برای خلاقیت فرصت ایجاد کنید

در صورتی که برای ایجاد خلاقیت هایتان فرصتی ایجاد نکنید، نمی توانید استعداد های خلاقانه خود را توسعه دهید. هر هفته زمانی را برای تمرکز بر نوعی پروژه خلاقانه اختصاص دهید.

بر نگرش های منفی که خلاقیت را متوقف می کند، غلبه کنید

بر طبق مطالعه ای که در سال 2006 در مجموعه مقالات آکادمی ملی علوم منتشر شده است، حالت های مثبت می تواند توانایی شما را برای فکر خلاقانه افزایش دهد. به گفته دکتر آدام اندرسون، نویسنده ارشد این مطالعه، ” اگر مشغول انجام کاری هستید که به خلاقیت یا فکر کردن در یک فضا نیاز دارد، باید در مکانی با حالت خوب و مثبت قرار بگیرید.

تمرکز بر حذف افکار منفی یا خود انتفادگری ممکن است توانایی شما را برای رشد قوی مهارت های خلاقانه، مختل سازد.

با ترس خود از شکست مبارزه کنید

ترس از اینکه در تلاش هایتان دچار شکست یا اشتباه شوید، می تواند پیشرفت شما را فلج کند. هر زمان که خودتان را در حال پرورش این احساسات دیدید، به خودتان یادآوری کنید که اشتباهات و شکست ، حقیقتاً بخشی از فرایند تلاش می باشد.

در حالی که ممکن است گهگاه در مسیرتان برای رسیدن به خلاقیت به اشتباه یا شکست برخورد کنید، اما عاقبت به اهدافتان خواهید رسید.

طوفان فکری برای الهام بخشیدن به ایده های جدید

طوفان فکری یک تکنیک رایج در زمینه های علمی و تخصصی است، اما همچنین می تواند ابزار قدرتمندی برای رشد خلاقیت شما باشد.

با متوقف کردن قضاوت و سرزنش خود شروع کنید، سپس ایده های مرتبط و راه حل های امکان پذیر را بنویسید. هدف این است که درطول  یک زمان نسبتا کوتاه ، ایده های بسیار زیادی را خلق کنید.  سپس، بر روی توضیح و تصحیح ایده هایتان تمرکز کنید تا به بهترین انتخاب ممکن دست پیدا کنید.

درک کنید که اکثر مشکلات دارای چندین راه حل هستند

دفعه بعدی که با یک مشکل روبرو شدید، سعی کنید به دنیال راه حل های مختلف باشید. به جای اینکه به اولین ایده ساده ای که به ذهنتان می رسد اکتفا کنید، زمانی را اختصاص دهید تا به سایر راه حل های ممکن برای رد شدن از آن موقعیت، فکر کنید.

این فعالیت ساده راهی عالی  برای حل مشکل و هم چنین راهی برای ایجاد مهارت تفکر خلاقانه می باشد.

یک مجله خلاقیت به خود اختصاص دهید

یک مجله  برای دنبال کردن فرایند خلاقانه خود و پیگیری ایده هایی که خلق می کنید، درست کنید. مجله یک راه عالی است برای بازتاب آنچه انجام می دهید و می توانید به وسیله آن راه حل های دیگر را نیز جستجو کنید. این مجله  برای نگه داری و ذخیره ایده هایی که می توانند در آینده الهام بخش باشند ، مورد استفاده قرار می گیرد.

یک نقشه ذهنی و فلوچارت ایجاد کنید

نقشه ذهنی یک راه عالی برای اتصال ایده ها و جستجو برای پاسخ های نوآورانه به سوالات است. با نوشتن موضوع و کلمات اصلی، یک نقشه ذهنی ایجاد کنید. سپس، اصطلاحات و ایده های مربوط به آن را به کلمات اصلی  متصل کنید.  در حالی که شبیه به طوفان فکری است، این تکنیک اجازه می دهد که ایده ها و پیشنهادات را به صورت کاملا بصری شاخه بندی کنیم و ببینیم چگونه به هم مرتبط شده اند.

همانطور که شروع به توسعه یک پروژه جدید می کنید، یک فلوچارت ایجاد کنید تا بتوانید ارائۀ پروژه را  از ابتدا تا انتها  پیگیری کنید. به دنبال راه های مختلف و یا رشته ای از وقایع باشید که رخ می دهد. فلوچارت به شما کمک می کند که محصول نهایی را تصور کنید، مشکلات احتمالی را حل کنید و راه حل های منحصر به فرد ایجاد کنید.

خودتان را به چالش بکشید و فرصت هایی برای خلاقیت ایجاد کنید

هنگامی که شما برخی از مهارت های خلاقانه اساسی خود را رشد دادید، مهم است که به طور مداوم خودتان را به چالش بکشید تا توانایی های خود را بیشتر ارتقا دهید. به دنبال روش های سخت تری باشید، چیزهای جدید را امتحان کنید و از استفاده همیشگی از همان راه حل های گذشته دوری کنید.

علاوه بر به چالش کشیدن خود، هم چنین نیاز دارید که فرصت های جدید برای خلاقیت خودتان خلق کنید. این موضوع شامل رسیدگی به یک پروژه جدید یا یافتن ابزارهایی برای استفاده در پروژه های کنونی می باشد.

تکنیک شش کلاه را امتحان کنید

“شش کلاه” تکنیکی است که شامل نگاه کردن به یک مشکل از شش دیدگاه متفاوت است. با انجام این کار، می توانید ایده های بیشتری تولید کنید نسبت به زمانی که فقط از یک یا دو دیدگاه به وضعیت نگاه کنید.

کلاه قرمز : از دید احساسی به قضیه نگاه کنید. احساستان به شما چه می گوید؟

کلاه سفید : به صورت عینی و واقعی به قضیه نگاه کنید. واقعیت ها چه هستند ؟

کلاه زرد : از جنبه فکری مثبت استفاده کنید. کدام عوامل ، راه حل قضیه خواهد بود ؟

کلاه سیاه :  از جنبه فکری منفی استفاده کنید. کدام عوامل مشکل را حل نخواهد کرد؟

کلاه سبز : خلاقانه فکر کنید. ایده های جایگزین چه هستند؟

کلاه آبی : وسیع فکر کنید. بهترین راه حل کلی چیست ؟

به دنبال منابع الهام بخش باشید

هرگز انتظار نداشته باشید خلاقیت خود به خود اتفاق بیفتد. به دنبال منابع جدید الهام بخش باشید که به شما ایده ها و انگیزه های جدید می دهد تا پاسخ های منحصر به فردی برای سوالات خلق کنید.

کتاب بخوانید، از موزه بازدید کنید، به موسیقی مورد علاقه خود گوش دهید یا در یک بحث جالب با یک دوست وارد شوید. هر تکنیک یا استراتژی که برای شما بهترین است را به کار ببرید.

موارد جایگزین را در نظر بگیرید

هنگامی که به مسئله ای برخوردید، از سوال ” چه می شود اگر …” استفاده کنید تا هر مورد امکان پذیری را در نظر بگیرید. اگر یک رویکرد یا روش خاص را اتخاذ کنید، نتیجه چه خواهد بود ؟

با نگاه کردن به این گزینه ها از قبل، بهتر می توانید راه حل های خلاقانه برای حل مشکلات ایجاد کنید.

از تکنیک “گلوله برف” استفاده کنید

آیا تا کنون توجه کرده اید که چگونه یک ایده عالی شما را مستقیما به سمت ایده دیگر هدایت می کند؟ شما می توانید از تکنیک “گلوله برف” جهت تولید ایده برای پروژه تان بهره مند شوید.

اگر این ایده برای کار فعلی شما مناسب نبود، آن را کنار بگذارید تا برای پروژه های بعدی در آینده از آنها استفاده کنید.