یک لوگوی عالی چیزی فراتر از ترکیب تصاویر و واژگان است، یک لوگوی خوب ماجرای شرکتتان را تعریف می‌کند؛ اینکه چه کسی هستید، چه کار می‌کنید و برای چه ارزشی ایستادگی می‌کنید. می‌تواند درخواست زیادی از یک اثر هنری باشد و دقیقاً به همین دلیل است که این کار ارزش این را دارد که وقت صرفش کنید تا درست انجام شود. خوشبختانه مجبور نیستید این کار را به‌تنهایی انجام دهید. مراحل زیر شما را وارد فرایند طراحی لوگو می‌کنند به‌طوری‌که به برند شدن موفقیت‌آمیز شما در بازار می‌انجامد.

قسمت اول: طوفان ذهنی


عملکرد اولیه‌ی لوگویتان را تعیین کنید

یک لوگو با استفاده از اشکال، فونت‌ها، رنگ‌ها و تصاویر، برند شمارا به نمایش می‌گذارد. یک لوگو خوب باید:

  • کاملا قابل تشخیص باشد. آیا شرکت شما درزمینه‌ی خودش جدید است یا با دیگر فعالان این حوزه در حال رقابت است؟ داشتن یک لوگوی قدرتمند می‌تواند به مراجعانتان کمک کند تا برندتان را به‌راحتی تشخیص دهند.
  • به‌یادماندنی شود. مشتریان با چشمانشان خرید می‌کنند و لوگوها راحت‌تر از اسم‌ها، محصولات و خدمات در خاطر می‌مانند. با گذشت زمان، مشتری پس از دیدن لوگو به یاد شرکت شما می افتد.
  • اعتماد ایجاد کند. بخشی از جذب و حفظ مشتری از طریق اعتماد سازی به‌وجود می‌آید. یک لوگوی واحد که صداقت و درستی را منتقل می‌کند می‌تواند به جلب اعتماد هرچه بیشتر مشتریان کمک کند.
  • تحسین برانگیز باشد. اگر مشتریان قبلاً خاطره و برداشت خوبی از کسب‌وکار شما داشته‌اند، می‌توانید با ایجاد لوگویی که به‌خاطر ظاهر خوب، هوشمندی یا سادگی اثرگذارش موردتوجه قرارگرفته است متکی باشید.

به بازار هدفتان فکر کنید

مهم است که به‌وضوح مشخص کنیم مراجعان ما چه کسانی هستند و ظاهر لوگویمان را به‌گونه‌ای انطباق دهیم که افرادی که می‌خواهند از خدمات ما استفاده کنند را جذب کند.

  • یک لوگوی خوب برای یک گل‌فروشی نیازمند یک فونت جذاب و طرحی بارنگ روشن و براق است اما چنین مشخصه‌هایی برای یک گاراژ تعمیر اتومبیل مناسب نیست.
  • یک لوگوی مناسب برای یک شرکت حقوقی باید درستی و قدرت را به مخاطب منتقل کند؛ نه لزوماً ظاهری که برای یک شرکت کیتریگ کارکرد خوبی دارد.

در مورد اینکه آیا می‌خواهید نام شرکتتان را در لوگو قرار دهید یا نه تصمیم بگیرید

البته که می‌خواهید شناسایی اسم کسب‌وکارتان از طریق برند انجام شود، اما اینکه اسم کسب‌وکارتان بخشی از طراحی لوگو باشد همیشه هم ایده‌ی خوبی نیست.

  • در صورتی اسم را در برند قرار دهید که اسم به‌طور معقولی از برند متمایز باشد یا زمانی که بودجه‌ی بازاریابی‌تان محدود است و هدفتان شناساندن اسم است.
  • اگر نام شرکتتان طولانی است یا در سطح بین‌المللی به خوبی ترجمه نمی‌شود یا فاقد شخصیت است، آن را در لوگویتان قرار ندهید. همچنین اگر محصول شما چیزی شبیه کفش اسپرت یا کیف‌دستی است اسم را بیرون از لوگویتان قرار دهید.
  • به روش‌های مختلفی که قرار است از لوگویتان استفاده کنید، فکر کنید. کوچک‌ترین اندازه‌ای که نیاز دارید را تصور کنید؛ اگر زمانی که نام شرکت در اندازه‌ی یک آیکون ارائه می‌شود قابل خواندن نیست بهتر است آن را از طرحتان بیرون نگه‌دارید.

از طرح و رنگ شرکت پیروی کنید

اگر شرکتتان استفاده از یک طرح رنگ خاص را در امضاها، تبلیغات و دیگر موارد باب کرده است، مهم است که این رنگ‌ها در لوگو منعکس شوند.

  • استفاده‌ی دائم از رنگ‌ها، آشناییت را رقم میزند. هدف اصلی شما این است که مشتریانتان از نظر ذهنی بین لوگوی شما و شرکتتان ارتباط برقرار کنند.
  • اگر شرکتتان با رنگ های خاصی برند شده است، عموم مردم به‌صورت ناخودآگاه ارتباطی را بین شما و آن رنگ‌ها برقرار می‌کنند. به‌عنوان‌مثال رنگ‌های هاو کن یو زرد و سفید است.
  • اگر هنوز طرح رنگی برای کسب‌وکارتان ایجاد نکرده‌اید، در مورد روانشناسی رنگ‌ها تحقیقی انجام دهید تا بتوانید رنگ مناسب را انتخاب کنید. به‌عنوان مثال قرمز نشانه‌ی قدرت، اشتیاق شدید، انرژی و اعتمادبه‌نفس است اما می‌تواند نشانه‌ی خطر هم باشد.

آموزش جامع انتخاب رنگ برند


از لوگوی های موفق الهام بگیرید اما آن‌ها را کپی نکنید

اگرچه ممکن است اغوا شوید که چیزی شبیه به لوگوی سازمان مورد علاقه‌تان ایجاد کنید، اما این یک پیغام ناخواسته را از طرف شما منتقل می‌کند، اینکه شما تنبل و بی‌اصالت هستید و قوه‌ی تجسم ندارید.

  • به لوگوی کسب‌وکارهایی که مشابه شما هستند نگاه کنید. از خودتان بپرسید که چه چیز آنها را دوست دارید و چه چیزشان را دوست ندارید. با نگاه کردن به تعداد زیاد لوگوها در آن‌ها غرق نشوید. 10-12 کافی است که ایده‌ی موردنظر را به شما بدهد که چه کار کنید و از چه چیز اجتناب کنید.
  • یک لوگوی موفق باید ساده باشد و در خاطره‌ها حک شود، تاریخ انقضا نداشته باشد و متناسب باشد. در حین گشتن در بین لوگوها این اهداف را مدنظر قرار دهید.
  • اگر با ایده‌ها در کشمکش هستید، سعی کنید از واژه‌های کلیدی مختلف برای انجام جستجوی آنلاینتان استفاده کنید یا از منبع اطلاعاتی استفاده کنید که افکارتان را در مسیر جدیدی حرکت دهد.
  • خطخطی کنید. طرح اولیه‌ی چیزهایی که اطرافتان هست را بزنید و با آن‌ها بازی کنید. کلمات کلیدی را با فونت‌های مختلف بنویسید. ببینید آیا یک چیز بصری جرقه‌ی ایده‌ای را می‌زند.

همه چیز را ساده نگه دارید

طراحی کردن لوگو تمرین کردن باوجود محدودیت‌هاست. اگرچه ممکن است وسوسه شوید با طرحتان تعداد پیام‌های زیادی را منتقل کنید، اما تلاش در این راستا درواقع به معنی کارشکنی در موفقیت لوگویتان است.

  • از استفاده از رنگ‌های زیاد، فونت‌های مختلف و تصاویر چندلایه بپرهیزید. یک لوگوی درهم‌ریخته و گیج‌کننده، پیغام شفافی را منتقل نمی‌کند.
  • اگر المان‌های بصری زیادی در لوگویتان شامل شود، پردازش آن برای مشتریانتان دشوار خواهد بود. آن‌ها نمی‌دانند به کجا باید نگاه کنند و معنی این المان‌ها چیست.
  • به‌ویژه، بازتولید یک لوگوی ساده آسان‌تر و کم‌هزینه‌تر است. ازآنجایی‌که قرار است لوگوی شما در موارد مختلف مورداستفاده قرار بگیرد- از سربرگ گرفته تا تبلیغات و کیف‌دستی‌ها- سادگی لوگو در طول زمان می‌تواند ازنظر اقتصادی برایتان به‌صرفه باشد.

قسمت دوم: امتحان کردن طرح


چندین طرح ایجاد کنید


در مراحل اولیه طراحی لوگو ممکن است چندین ایده داشته باشید که بخواهید در طرح لوگویتان بیان کنید. همه‌ی آن‌ها را روی کاغذ بیاورید تا بتوانید ببینید چه چیز کار می‌کند و چه چیز نمی‌کند.

  • حتی یک طرح نه‌چندان خوب هم می‌تواند جرقه‌ی یک ایده را بزند یا یکی از المان‌هایی که می‌خواهید در ورژن بعدی طرحتان حفظ کنید را پیشنهاد دهد.

بدون هدف طراحی کنید

در مراحل اولیه‌ی فرایند طراحی لوگو تان بهتر است مداد را روی کاغذ بگذارید. طراحی کردن یک راه سریع و آسان برای بیرون کشیدن ایده از سرتان و آوردن آن روی کاغذ است، یعنی جایی که می‌توانید آن‌ها را راحت‌تر برآورد و ارزیابی کنید.

  • کاغذهای سفید ساده یا کاغذهای گراف ساده بک‌گراند خوبی را برای طرح‌های مدادی شما ایجاد می‌کنند.
  • پاک نکنید. طراحی کردن یک فرایند خطی نیست. صفحه را پر از طراحی‌هایی نگه دارید که دوستشان ندارید. این طرح‌ها می‌توانند جرقه‌ی یک ایده را در ذهنتان بزنند یا طی بررسی‌های بعدی چیز ارزشمندی را به شما پیشنهاد دهند.
  • شرکت‌های بزرگ طراحی، طرح‌های اولیه ی بی شماری را در مورد مفاهیم لوگو روی کاغذ می آورند و تا آن موقع حتی ماوس کامپیوتر را هم لمس نمی کنند. ابتدا روی طرح های اولیه ی کاغذی تان متمرکز شوید و نکته ای را از جوانب مثبت این طرح ها بگیرید.

طرح را به صورت آزمایشی ارائه کنید

ممکن است وقتی به آنچه که ظاهراً لوگوی موفقیت‌آمیز شما است دست‌یافتید وسوسه شوید که با همان لوگو کارتان را ادامه دهید، اما بازخورد گرفتن بسیار مهم است. حتما طرح را در اختیار چند نفر گذاشته و نظرشان را بخواهید.

در بازار هدفتان از مردم بازخورد بگیرید

طرحتان را به نمونه‌ای از مردم که پروفایلشان به مشتری مطلوب شما نزدیک است نشان دهید. می‌توانید چندین طرح را نشانشان دهید یا صرفاً طرحی که فکر می‌کنید قوی‌ترین کاندید در بین طرح‌های دیگر است را برای گرفتن بازخوردنشان دهید.

  • سؤالات کلیدی از مردم بپرسید که بازخوردشان به لوگو را آشکار کند. فکر می‌کنید این طرح هیجان‌انگیز است یا خسته‌کننده؟ زشت است یا جذاب؟ اصیل است یا منحصربه‌فرد؟ همچنین بررسی کنید ببینید لوگوی شما چه تصویر یا پیغامی را به آن‌ها منتقل می‌کند، آیا خواندن یا تشخیص آن برایشان آسان است و آیا با چیزی که در مورد شرکت یا صنعت شما می‌دانند همخوانی دارد.

در مورد تکیه کردن بیش‌ازحد به خانواده و دوستان محتاط باشیدممکن است بخواهید نظر نزدیکانتان را به‌طور غیررسمی بخواهید؛ اما نظرات آن‌ها آن بازخوردی نیست که بیشترین فایده را برای شما در برداشته باشد.

  • می‌توانید از نظرات خانواده و دوستان برای آزمودن اینکه لوگویتان تا چه حد به‌یادماندنی است استفاده کنید. بگذارید چندین ثانیه به لوگویتان نگاه کنند و سپس از آن‌ها بخواهید که آن را بکشند. اگر بیشتر قسمت‌های آن را به خاطر آوردند، پس طرحتان به‌یادماندنی است.

مطمئن شوید که طرحتان مقیاس‌پذیر است

بررسی کنید که قرار است لوگویتان را به چه روش‌هایی استفاده کنید، در روزنامه‌ها، علامت‌گذاری‌هایتان، یا در وب‌سایتتان. لوگوی شما چه در اندازه‌های کوچک و چه در اندازه‌های بزرگ باید نمای خوبی داشته باشد و قابل‌استفاده باشد.

  • اگر لوگویتان جزئیات زیاد یا خطوط بسیار باریک فراوان دارد، این المان‌ها باید حذف شوند یا در اندازه‌ی کوچک پر از ایراد ظاهر می‌شوند.
  • اگر لوگو به نوعی کشیده شده است که فقط در سایز کارت ویزیت نمای خوبی دارد وقتی در اندازه‌های بزرگ تولید شود نمای ناخوشایندی خواهد داشت.
  • برنامه‌های طراحی گرافیک مانند Adobe Illustrator یا Inkscape این امکان را به شما می‌دهند که مقیاس‌پذیری طرحتان را چک کنید. اگر ابتدا با دست‌کار می‌کنید سعی کنید رونوشت‌هایی از طرحتان را در اندازه‌های مختلف امتحان کنید.

قسمت سوم: نهایی کردن طرح


یک پیش‌نویس نهایی ایجاد کنید


درنهایت باید طرحتان را دیجیتالی کنید. می‌توانید این کار را خودتان انجام دهید یا یک فرد حرفه‌ای را برای این کار استخدام کنید تا آن را برایتان انجام دهد.

  • کار کردن با یک برنامه‌ی طراحی لوگو گرافیکی را یاد بگیرید. پرکاربردترین برنامه Adobe Illustrator است اما Inkscape هم پیشنهاد دیگری است و می‌توان آن را به‌طور رایگان به صورت آنلاین دانلود کنید.
  • تعدادی وب‌سایت و کتاب آموزشی وجود دارد که می‌تواند به شما در یادگیری Illustrator کمک کند. البته کلاس‌های آموزشی حضوری هم برای آموزش این برنامه وجود دارد.
  • یک گرافیست حرفه‌ای را برای این کار استخدام کنید. اگر پیش‌زمینه‌ای در هنر و طراحی با کامپیوتر دارید یا آن را به‌سرعت یاد می‌گیرید ممکن است بتوانید این کار را خودتان انجام دهید؛ در غیر این صورت بهتر است کارتان را به دستان یک حرفه‌ای بسپارید.
  • برای دیدن نمونه کارهای طراحان به وب‌سایت آن‌ها مراجعه کنید. شما به دنبال کسی هستید که تجربه‌ی کار درزمینه‌ی طراحی لوگو را دارد.
  • در مورد زمان انجام کار سؤال کنید. بر اساس مرحله‌ای که طرح شما در آن قرار دارد، ممکن است بخواهید با یک گرافیست هم مروری روی طرحتان بکنید یا ممکن است گرافیست، طرحتان را همان‌طور که گفته‌اید اجرا کند. درهرصورت بفهمید چقدر زمان می‌برد تا طرحتان را اجرا کنند و شما محصول نهایی را ببینید.
  • از هزینه‌ها مطلع شوید. بازهم اینکه در چه مرحله‌ای از طراحی لوگو هستید هزینه می‌تواند متفاوت باشد. اگر بخواهید با گرافیست به‌مرور مجدد طرحتان بازگردید گران‌تر از زمانی می‌شود که از لوگوی طراحی‌شده‌ی خودتان راضی هستید و فقط می‌خواهید به‌صورت حرفه‌ای کامپیوتری شود.
  • خدمات آنلاین را بررسی کنید. تعدادی خدمات طراحی لوگو گرافیک آنلاین هستند که این امکان را به شما می‌دهند تا وجه مشخصی را پرداخت کنید و در قبال آن چندین طرح لوگو از سوی گرافیستی که می‌خواهد سفارش کار را از آن خود کند، دریافت کنید. شما طرحی را که بیشتر از همه دوست دارید انتخاب می‌کنید و کارتان را برای تکمیل پروژه با این هنرمند گرافیست ادامه می‌دهید.

گوش دهید

وقتی کار لوگویتان انجام شد موضوع مهم این است که نسبت به بازخوردهایی که به طرحتان ارائه می‌شود گوش شنوا داشته باشید.

  • از رسانه‌های اجتماعی استفاده کنید. اگر شرکتتان حضور آنلاین پر رنگی دارد، لوگویتان را برای افرادی که با شما در ارتباط هستند به نمایش بگذارید و ببینید چه چیزی برای گفتن دارند.
  • ابتدا لوگویتان را در وب‌سایتتان امتحان کنید. اگر واکنش‌ها به لوگو مثبت نبود، بررسی مجدد و اصلاح آن در وب‌سایت آسان‌تر و کم‌هزینه‌تر از اصلاح موارد به چاپ رسیده است.
  • جزئیات را بخواهید. اگر مراجعان می‌گویند لوگو گیج‌کننده است یا خواندنش سخت است، از آن‌ها بخواهید به جزئیات این نظر اشاره کنند. هر چه قبل از به چاپ رساندن لوگو بیشتر روی تضمین لوگویتان سرمایه‌گذاری کنید، راحت‌تر می‌توانید طرحتان را تنظیم کنید.