چگونه با رئیس خود صحبت کنیم؟ صحبت کردن با رئیس میتواند کار سختی باشد، مخصوصاً اگر در مورد پاداش یا استعفا دادن باشد. نهایتاً کار شما پیش مدیرتان گیر است و باید مطمئن شوید که رابطهی محکمی را با او برقرار کردهاید و درعینحال به ارزشها و نظراتتان هم پایبند باشید. بسته به نوع مزاج و خلقوخوی رئیستان، گفتن اینکه واقعاً چه فکری میکنید میتواند یک سرازیری لغزنده باشد. مخالفت با آنها میتواند بهاندازهی قرار گرفتن در صف بیکاران برایتان گران تمام شود؛ اما یک «خدمتکار بله قربان گو» بودن هم احتمالاً تأثیری روی شغلتان نخواهد داشت.
برای اینکه این موضوع اعصابخردکن را به یک موضوع بدون استرس تبدیل کنید، بایدها و نبایدهای این مقالهی ما در مورد ارتباط مؤثر با رئیس را مطالعه کنید.
بایدها به هنگام صحبت با رئیس خود
1آنچه نیاز دارید را صریحاً بیان کنید
احتمالاً رئیستان پرمشغلهتر از این است که آنجا بنشیند و به زمینه چینیهای شما که ربطی هم به درخواست اصلیتان ندارد گوش کند. چه بخواهید به او هشدار بدهید چه بخواهید تأییدش را برای موردی کسب کنید، بهطور واضح بگویید امیدوارید چه اتفاقی بیفتد تا او بتواند بهموقع تصمیم بگیرد.
2به اولویتهای ارتباطی رئیستان توجه کنید
اولویتهای ارتباطی افراد باهم متفاوت است. بعضی از رئیسان درب اتاقشان را باز میگذارند و برایشان مهم نیست که یک مکالمه مؤثر و کوتاهی کارشان را قطع کند. بعضی دیگر ترجیح میدهند قرارهای ملاقاتشان با هماهنگی قبلی انجام شود. تعیین زمان مناسب هم مهم است. توجه کنید که رئیستان چه موقع تحتفشار کمتری است تا بتوانید در طول آن زمان با او ملاقات داشته باشید. در نظر داشتن تمام این موارد نشانهی خوبی از بهترین زمان صحبت کردن با رئیس به شما میدهد.
3ارزش را نشان دهید
شما بنا به دلیلی استخدامشدهاید؛ مثلاً به خاطر قابلیتها، تجربه و شخصیتتان. پس، از اینکه چیزی به ارزش سازمان اضافه کنید نترسید- میدانید در مورد چه چیز صحبت میکنید. پس، از بیان نظرتان خجالت نکشید. طبق گفته تِری هوکت، رئیس اجرایی «What’s for Work»، “رئیسان نهتنها میخواهند موافقت کارکنان با خودشان را ببینند، بلکه تمایل دارند در مورد واقعیتها و چالشهایی که لازم است در کسبوکارشان مطرح شود همصحبت کنند. همان شخصی باشید که با حقایق، اعتمادبهنفس و پیشنهادات منطقی که نتایجی را به دنبال دارد صحبت میکند. با این کار اعتماد رئیس به شما شکل میگیرد.”
4پیوندی را برای ارتباط آزاد برقرار کنید
اکثر کارمندان خودشان برای صحبت کردن با مدیر جلو میروند چون یک خط باز ارتباطی با آنها ندارند. اگر نتوانید واکنششان را پیشبینی کنید نمیتوانید با اعتمادبهنفس درخواست یا نظرتان را مطرح کنید. برای مقابله با این احساس لازم است که شفافیت و اعتماد را در رابطه ایجاد کنید. میتوانید ملاقات دو هفته یکبار را برای مطرح کردن تمامی موضوعات ترتیب دهید. اگر این موضوع در نقش شما در محل کارتان لزومی ندارد، میتوانید تا حد ممکن با رئیستان ارتباط اجتماعی برقرار کنید. بدون اینکه یک چاپلوس به نظر بیایید سعی کنید از برخوردهای آشپزخانه با زمان ناهار گروهی برای ایجاد این نوع رابطه استفاده کنید.
5نسبت به زبان بدنتان آگاه باشید
وقتی با رئیستان صحبت میکنید مطمئن شوید که زبان بدن اطمینان بخشی را ارائه میدهید. از یک وضعیت بدنی کشیده استفاده کنید و از بیقرار بودن و خمیده بودن روی صندلیتان خودداری کنید. تماس چشمی را دائماً برقرار کنید و تمایلتان به مکالمه مؤثر را نشان دهید. هیچچیز بدتر از داشتن کارمندی نیست که به هر جای دیگر در اتاق نگاه کند بهغیراز فردی که در حال صحبت کردن با اوست. اگر به هر یک از این مسائل دچار هستید قبل از ملاقات با مدیر حتماً برای برطرف کردنشان تمرین کنید.
6مرخصیتان را برنامهریزی کنید
مسلماً زمان مرخصی در طول سال به شما تخصیص دادهشده است و به گرفتن آنهم ترغیب میشوید؛ اما وقتی میخواهید مرخصی بگیرید کارفرمایانتان را هم در نظر بگیرید. زمان کافی برای تأیید درخواستتان به آنها بدهید و غیبتتان را برنامهریزی کنید. همچنین اگر قرار است جایگزین همکاری که به مرخصی میرود بشوید بهتر است از قبل برنامهتان را تنظیم کنید.
7به رئیستان قدرت بدهید
اگر رئیستان خوب به نظر برسد شما هم همینطور خواهید بود و اگر ظاهر بدی از او بسازید باعث میشوید خودتان هم بد به نظر برسید. متوجه منظور شدید؟ به رئیستان یک ظاهر شگفتآور بدهید و مطمئن باشید که نفر بعدی برای گرفتن ترفیع شما هستید.
8وفادار باشید
مانند هر رابطهی دیگری، وفاداری شما نسبت به رئیس، وفاداری متقابل او نسبت به شمارا به همراه دارد. سعی نکنید اسرار مربوط به کار را ازنظر رئیستان پنهان کنید. اگر مرتکب اشتباهی شدید مسئولیت آن را بپذیرید و توضیح دهید که چگونه قصد جبران آن رادارید. در ازای صداقتی که دارید احترام بیشتری دریافت خواهید کرد. داشتن پیوند قوی با مدیر بسیار مهم است، حتی اگر شما یا او به شرکت دیگری منتقل شوید، بازهم برای این پیوند ارزش قائل خواهید بود و تماس خوبی را برقرار خواهید کرد که در تمام دوران کاریتان پشتیبانتان خواهد بود.
9به عهده گرفتن مسئولیت بیشتر را پیشنهاد دهید
اگر زمان آزاد دارید، برای اینکه کار رئیستان را راحتتر کنید به او پیشنهاد دهید تا مسئولیت کارهایی که خودش دوست ندارد انجام دهد را به شما واگذار کند. این کار نهتنها به رئیستان کمک میکند بلکه شمارا با ابعاد دیگر شرکت آشنا میکند و در موقعیت بهتری برای بالا رفتن از پلهی ارتقاء شغلی قرار میدهد.
10حقایقتان را صریح بیان کنید
اگر با اسلحههای از رو بسته و بدون شواهد مبتنی بر واقعیت در مورد شغلتان بحث کنید، باید فاتحهی ارتقا و کسب اعتبارتان را بخوانید. مدیریت برای خودش نظراتی دارد و به نظرات شما نیازی ندارد مگر اینکه از شما درخواست کرده باشد. اگر با نظری یا زاویهی دیدی در یک پروژهی جدید مخالفتی دارید، پشت میزتان برگردید و با شواهد عینی گفتگو کنید.
نبایدها به هنگام صحبت با رئیس خود
11طفره نروید
اگر حرف مهمی برای گفتن دارید 10 دقیقه وقت صرف صحنهسازی نکنید. صحبتتان را با نتیجه شروع کنید و وقتی ایده را روی میز گذاشتید شروع بهتفصیل جزئیات کنید. بهاینترتیب مدیرتان میتواند جزییات را پردازش کند و این یعنی جواب مفیدتری دریافت خواهید کرد.
12اشتباه رئیستان را در مقابل دیگران تصحیح نکنید
همه از اینکه اشتباهشان را جلوی بقیه تصحیح کنید بدشان میآید. فرض کنید رئیس هستید و در جلسهی هفتگی در تلاش برای ارائهی اطلاعات مهمی هستید که ناگهان یکی از کارمندان همراه بحث میشود و جلوی بقیه اشتباهتان را میگیرد. اگر اشتباه مهمی است که واقعاً نیاز به مطرحشدن دارد، پسازاینکه بقیهی اعضای تیم اتاق را ترک کردند، آن را مطرح کنید.
13چالشها و اشتباهاتتان را پنهان نکنید
این مغایر با معیارهای وفاداری و اخلاقی است که اشتباهاتی که در محل کار مرتکب میشوید را پنهان کنید. اگر چالشهایی را تجربه میکنید، آنها را با رئیستان در میان بگذارید. وظیفه او این است که راهنماییتان کند و به شما آموزش دهد که چطور پیش بروید. اگر مدیرتان در جریان همهچیز باشد میتوانید قبل از پیدا شدن سروکله ی یک مسئله بزرگ، مسائل کوچک را برطرف کنید.
14وقتی هیجانی هستید سمت رئیستان نروید
ممکن است وقتی مسئولیت جدیدی که برای به دست آوردنش سخت تلاش کردهاید را به همکارتان محول کنند شدیداً عصبانی شوید و تصمیم بگیرید نزد رئیستان بروید و چهار کلمه حرف حساب نثارش کنید. هر کاری که انجام میدهید کمی به خودتان مهلت دهید تا آرام شوید و کنترل هیجاناتتان را در دست بگیرید. اینکه باحالت سرگردانی با رئیستان حرف بزنید چیزی را درست نمیکند و فقط بین شما فاصله میاندازد.
15مانع از این شوید که تحت تأثیر خلقوخوی رئیستان قرار بگیرید
آیا رئیستان شخصیت دوگانهای دارد؟ اگر اینطور است نگذارید این ویژگی شما را اذیت کند. شما نمیتوانید شخصیت او را تغییر دهید اما میتوانید طرز عمل خودتان را کنترل کنید. از خلقوخوی او آگاه شوید و فقط زمانی که خلق خوبی دارد با او صحبت کنید.
16روی دست کسی بلند نشوید
حتی اگر مافوق شما قدرت اجرای تغییری که مطرح کردهاید را ندارد، بازهم باید موضوع را اولازهمه با او مطرح کنید. شارول دنیلز، هیئتمدیرهی شرکت AchieveGlobal میگوید، «در سازمانهای چندلایهای ایدهتان را اول به مافوق خودتان ارائه دهید تا در جریان باشد. سپس میتوانید با همدیگر برای بحث در مورد ایده پیش رئیس بروید. این رویکردی است که بیشتر به تصمیمات اثربخش منجر میشود.»
17منتظر نباشید که مورد تحسین قرار بگیرید
اینجا دبیرستان نیست و قرار نیست کسی به خاطر اینکه واقعاً به وظیفهاش عمل میکند مورد تحسین و تشویق قرار بگیرد. باید در کاری که در جهان انجام میدهید اعتمادبهنفس داشته باشید. اگر قادر به انجام این کار نبودید در چنین سِمتی قرار نمیگرفتید. رئیستان نمیتواند ذهن شمارا بخواند. پس اگر واقعاً از کارتان مطمئن نیستید خیلی صریح و ساده از او بپرسید که عملکردتان در فلان پروژه چطور بوده است.
18انتقادها را بهعنوان حملهی شخصی برداشت نکنید
بسیاری از کارکنان انتقادها را شخصی برداشت میکنند و فکر میکنند رئیسشان با آنها دشمنی خونی دارد. این واقعاً غیرمنطقی به نظر میرسد. رئیس شما کارهایی بیشتر از این دارد که در اتاقش بنشیند علیه شما توطئهچینی کند. انتقاد ارائه میشود تا شما بتوانید یاد بگیرید و تقویت شوید. از آن استقبال کنید و در جهت بهتر شدن گام بردارید.
19درگیر شایعات محل کار نشوید
حتی اگر فکر میکنید که همکارتان هیچوقت خبرچینی شمارا نمیکند بازهم بهترین کار این است که هرگز درگیر شایعات در مورد مدیر یا همکارانتان نشوید. واژهها بهجایی که نباید، درز پیدا میکنند و بهراحتی میتوانند شمارا بدنام کرده و رابطهتان با مدیرتان را خراب کنند.
20حرف رئیستان را قطع نکنید
حتی اگر فکر میکنید در مورد موضوع خاصی بهتر از رئیستان میدانید، هیچوقتی موقع صحبت کردنش وسط حرفش نپرید. همیشه صبور باشید و صبر کنید تا حرفش تمام شود تا بتوانید نظرتان را به شکل سازندهای ارائه دهید. حالا با دانستن این نکات، باید آمادهی صحبت کردن با رئیستان و ایجاد یک رابطهی بادوام با او باشید. آیا شما هم توصیه خوبی در مورد نحوهی صحبت کردن با رئیس دارید؟ در این صورت در قسمت نظرات منتظر خواندن پیامتان هستیم.